ga(‘set’, ‘&uid’, {{USER_ID}}); // Ange användar-id med inloggat user_id.

Om mig - Anders Ek Photography

Till innehåll

Huvudmeny:

Om mig

Fotointresset

Hur det började (och nästan slutade)


Mitt fotointresse började i början/mitten på 1980-talet. Först började jag använda farsans Minoltakamera när jag skulle ut och resa. Farsan var en ivrig fotograf som gärna fotade med diafilm och sedan satt och ramade positiven innan det var dags för visning.

Min första kamera köpte jag i mitten av 80-talet. Inspirerad av farsans val av kameramärke så blev det en Minolta X500 med ett 50mm/f2. Senare tillkom en Makinon zoom 70-200/f4.5 och en Minolta 28/f3.5.Minolta X-500 med Motor Drive 1 och MD Rokkor 50/f2


För det mesta satt diafilm i kameran men så småningom blev det också en hel del svart/vitt. Hade även mörkrumsutrustning som placerades i köket i lägenheten. Från att förberedelserna påbörjades med att mörklägga köket och ta fram allt som behövdes till första bilden var svabbad gick det säkert en 45 minuter (minst).

Jag och kompisen Tommy brukade ta små fotosafaris i trakterna runt Örebro och sedan framkalla bilder. Vi exprimenterade även med Lit-film (väldigt kontrastrik film).

Vi höll på en del år men så småningom dog intresset ut.Hur det började igen


Runt 2007 började det slumrande intresset börja vakna till liv igen. Tyckte att det här med digital fotografi och bildbehandling verkade kul.
Då min före detta fru hade en Minolta Dynax 505si (analog autofokuskamera) med 2 objektiv (28-80 och 75-300) som hon inte använde längre så passade det bra att köpa en Sony A200, en nybörjarkamera som hade fått fina recensioner.
Sony Alpha DSLR A200 med Tamron 28-75/f2.8


Minoltas AF (autofokus) objektiv (som lanserades 1985) passar till alla Sonys kameror i Alphaserien, detta beror p.g.a. att Sony köpte Konica/Minoltas kameradivision och förståndigt nog behöll deras objektivfattning.

Sedan dess har intresset hållit i sig. Det dröjde inte så länge innan dessa kitobjektiv inte kändes tillräckligt bra och ljusstarka så objektivparken ha utvidgats allt eftersom
dock inom vissa ekonomiska ramar.
Har tänkt i termen, bang for buck, d.v.s att få så mycket optisk prestanda som möjligt till ett så vettigt pris som möjligt. Därför har jag valt att köpa en del så kallade ”piratobjektiv” i stället för original diton. Dock alltid objektiv som har goda optiska egenskaper utan att kosta skjortan.
Vilka objektiv jag har för tillfället ser du lite längre ner på denna sida.


Våren 2011 köpte jag ett nytt kamerahus, en Sony A580. Anledningen till att jag köpte den modellen var att den hade allt som jag behövde (med undantag av metallhus och vädertätning) och att jag fick den till ett oslagbart fint pris. (Tack Rajala foto!)
Sony Alpha DSLR A580 med Sigma 50/f1.4 HSMDenna kamera är utrustad med den fin-fina 16 megapixel sensorn från Sony som även sitter i Nikons D7000. Denna sensor är bland de bättre man kan få i APC-S storleken i dag.

2012, efter ca. 1 år har jag sålt min Sony A580 och köpt mig en Sony A77. Inte för att jag var missnöjd med A580 utan att jag gärna ville ha ett vädertätat metallhus.

Sony Alpha SLT A77 med Sony 16-50/f2.8 SSM


Denna kamera är utrustad med Sonys 24 megapixel sensor som ger otroligt detaljrika bilder. Under hyfsat ljusa förhållanden ger kameran mycket skarpa och brusfria bilder. Dock är kamerans svaghet bilder på höga ISO-tal, där matchar och till och med överträffar den äldre A580:an.
För övrigt är det en mycket välbyggd och logisk kamera.

A77:an har en elektronisk sökare till skillnad mot den optiska sökaren som de flesta kameror har. Som jag ser det finns det nästan bara fördelar med en elektronisk sökare.
Med en elektronisk sökare får man en storlek på sökare som motsvarar en fullformats (35 mm) optisk sökare, mycket mer information och man kan se resultatet av sina
inställningar direkt i sökaren. Några små nackdelar finns också, sökaren kan luras i vissa ljussituationer.


Nu har det blivit 2016 och det har blivit ännu ett kameraköp. Denna gång blev det en Sony A6000, en smidig kamera med en APC-S-storlek på sensorn för att inte ge avkall på bildkvaliteten.

Denna kamera har Sonys E-mount (objektivfattning) till skillnad mot A-mount som mina övriga kameror har. För skoj skull har jag förutom några Sonyobjektiv köpt några äldre manuellt fokuserade (MF) Minoltaobjektiv med fast brännvidd som jag kan använda med en adapter.Sony A600 med Sony 35/f1.8 OSS
Läget idag 2018:


A200:an har blivit pensionerad och står på hyllan. Yngsta dottern har A580:ian som äldsta dottern har använt.

Äldsta dottern har fått tagit över min Sony A77.

För egen del så har jag gått över från Sony A-mount till Sony E-mount och dessutom gått från APC-S till fullformat.
Jag har köpt en ny (begagnad) kamera. Denna gång blev det en Sony A7R II.Sony A7R II med Sony Zeiss Sonnar 35/2.8
---------------------------------------------------------------------------------------------------Fotoprylar:

Kameror (Sony E-mount)

Sony Alpha A7R II
Sony Alpha A6000Objektiv (A-mount)
(Används ihop med adapter LA-EA4)

Objektiv med fast brännvidd

Samyang MF 85/f1.4 Aspherical
Tamron SP AF 90/f2.8 Di Macro 1:1 USD

Zoomobjektiv

Sony 70-300/f4.5-5.6 G SSM


Objektiv (E-mount fullformat)

Tokina Firin 20/2.0 MF FE
Sony Zeiss Sonnar 35/2.8 ZA

Objektiv (E-mount APS-C)

Samyang MF 12/2.0
Sony E 35/1.8 OSS

Blixt

Minolta 3600 HSDStativ

Manfrotto 190CLB med stativhuvud 486 RC2
Velbon RUP-40 monopod med stativhuvud Dörr HB-36Bildredigering

Adobe Photoshop Elements 2019

---------------------------------------------------------------------------


Några länkar som jag tycker är värda att kolla:


Sony.se Sony kameror, objektiv och tillbehör.
Dyxum.com Forum som gäller allt Minolta och Sony har tillverkat (engelsk)
Dpreview.com Allt inom kameravärlden (engelsk)SonyAlphaRumours.com Allt om rykten och sanningar om Sony kameror (engelsk)Fotosidan.se Allt om nyheter inom fotovärlden. (svensk)Min photostream på
Flickr.com


-------------------------------------------------------------------------


Om du har några frågor eller funderingar angående mina bilder
eller den fotoutrustning som jag använder -
skicka gärna ett mejl så ska jag försöka svara efter bästa förmåga.
Fungerar inte länken i fotot så är min e-post adress:
ekasphoto@telia.com

 
(c) Copyright Anders Ek 2010 - 2019
Tillbaka till innehåll | Tillbaka till huvudmeny